TAJNE DREVNOG BORĐOŠA

Dom kulture opštine Novi Bečej i Muzej Vojvodine Vas pozivaju na otvaranje izložbe koje će se održati u četvrtak, 10.12.2015. sa početkom u 12,00 sati u holu Doma kulture

Izvanredni eksponati, video materijal i igrice za najmlađe biće na raspolaganju posetiocima Doma kulture.

Ulaz je slobodan.

Izložba je rezultat istraživanja i saradnje Muzeja Vojvodine i Instituta iz Kila, uz podršku Doma kulture opštine Novi Bečej i opštine Novi Bečej, na čelu sa stručnjacima iz oblasti arheologije.

Nakon 110 godina od poslednjeg iskopavanja na Borđošu, prošle godine su arheolozi Muzeja Vojvodine i arheolozi Instituta za praistoriju i protoistoriju Univerziteta u Kilu (SR Nemačka) započeli iskopavanja na Borđošu, kasnoneolitskom naselju, starom 7000 godina. Rezultati su pokazali postojanje velikog neolitskog naselja sa kućama, koje se prostire na 40 ha, zaštićenog kružnim odbrambenim rovom. Otkriveno je da su ljudi živeli sedelačkim načinom života, pretežno su se bavili zemljoradnjom i stočarstvom, a takođe i lovom, trgovinom…..

Izložbu su finansijski pomogli Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Opština Novi Bečej i Mesna zajednica Novi Bečej. Takođe, zahvalnost dugujemo i Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj opštine Novi Bečej na tehničkoj podršci.