ТИСКА АКАДЕМИЈА АКВАРЕЛА

Ликовна колонија „Тиска Академија Акварела“ као специфична ликовно-уметничка институција је од свог оснивања 1995. године у знатној мери обележила културни идентитет Новог Бечеја.

Основали су је врхунски акварелисти: Здравко Мандић, Грујица Лазаревић,
Милорад Миша Бербаков, Ђорђе Симић и Милорад Маравић, а следеће године придружио им се Властимир Николић, који су својим неоспорним уметничким ауторитетом омогућили висок ниво манифестације познате и препознатљиве у ликовном животу на простору наше земље.

Дом културе обезбеђује услове за рад и несметано стваралаштво окупљених акварелиста, с тим што се тај рад одвија у атмосфери потпуне слободе ликовног изражавања уметника, који свој ликовни израз бирају на изграђивању сопственог ликовног и стваралачког приступа без унапред задатих тема.

Једини заједнички циљ је афирмација чистог (изворног) акварела као ликовне технике, што подразумева папир (као подлогу), пигмент боје као материјал и воду као медиј. Крајњи резултат тог рада је уметничко дело иза кога стоји аутор у пуној својој индивидуалности.

Током протеклих година заједничког рада и дружења у Новом Бечеју
утемељивачима се придружио велики број сликара из земље и инсотранства, те је колонија стекла статус међународне ликовне колоније. На колоније долазе и студенти са ликовних Академија, тако да је ТАА доследно свом имену постало место где се млади уметници могу усавршавати у овој изузетној сликарској техници.

Дом културе општине Нови Бечеј поседује Галерију ТАА у којој је изложена
стална поставка радова са протеклих колонија ТАА. Радови су изложени током читаве године, тако да ова Галерија акварела представља културни репрезет и једина је галерија ове врсте у Покрајини и Републици.