A Törökbecse községi Művelődési Házban, csütörtökön 2017. november 23-án, 12 órai kezdettel megnyilt a “Vranyevói óvárosi központ kulturális és történelmi komplexumának városi tanulmányai” c. kiállítás, amit az Újvidéki Egyetem – Műszaki Tudományi kar – Építészeti és Városvezetési Tanszék diákjai készítettek a “Múlt a jelenben mint a jövő záloga” c. projekt keretén belül a Művelődési és Információs Minisztérium anyagi támogatásával.

Az egybegyűlteket a Művelődési ház igazgatója Novica Blažin, az újvidéki Műszaki egyetem igazgatója prof. Darko Reba köszöntötte, valamint a Műszaki egyetem negyedéves hallgatói, akik egyben megköszönték városunknak az új és szép élményt.

Az ötlet, hogy a negyedéves hallgatók munkája legyen ez a tervezés Törökbecse Önkormányzatától származik, és a “Város a célpontban – 2016” program része.

A feladat az volt, hogy egy adott töredék egészének átalakulásával és revitalizációjával, valamint a tér egyes elemeinek kezelése révén javaslatot tegyenek a terület meglévő városi, építészeti, stilisztikai és kulturális-történelmi értékeinek elemzésére és értékelésére.

Vranjevo régi központja, Törökbecs részeként, értékes építészeti örökséggel és kiemelkedő identitással új tapasztalatot szerzett a diákoknak az adott munkájával, különféle gondolkodást követelve a tér és a beavatkozások terén.

E javaslatok alapkoncepciója a környezeti egységek kialakulásán alapul, amelyek hozzájárulnak a város szellemének újjáélesztéséhez és a térben való tartózkodás és visszatartás ösztönzéséhez, amelynek célja a történelmi érték megőrzése, egy új, vonzó tartalom kínálatával.

A kiállítás december végéig látható.