U četvrtak, 23. 11.2017.g. u holu Doma kulture opštine Novi Bečej otvorena je izložba ‘’Urbanističke studije prostorno kulturno-istorijske celine starog centra Vranjeva’’ koju su spremili studenti Departmana za arhitekturu i urbanizam – Fakulteta tehničkih nauka – Univerziteta u Novom Sadu, a u okviru projekta ‘’Prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti’’ koji je realizovan uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije.

Publici su se obratili direktor Doma kulture, Novica Blažin i prof. Darko Reba, direktor Departmana za arhitekturu i urbanizam, a takođe i studenti koji su uzeli učešća u izložbi zahvalivši se našem gradu za jedno novo i lepo iskustvo.

Ova izložba je bila tema rada studenata 4. godine Departmana za arhitekturu i urbanizam. Ideja za saradnju usledila je na inicijativu opštine Novi Bečej u okviru projekta Gradovi u fokusu 2016. Zadatak je bio da se na osnovu analize i vrednovanja postojećih urbanističkih, arhitektonsko-stilskih i kulturno-istorijskih vrednosti područja, koncipiraju idejna rešenja i predlozi transformacije i revitalizacije datog fragmenta u celini, kao i kroz tretman pojedinih elemenata prostora.

Stari centar Vranjeva, kao zadati fragment opštine Novi Bečej, sa vrednim graditeljskim nasleđem i izraženim identitetom, predstavljao je novo iskustvo u radu studenata, zahtevajući drugačije promišljanje prostora i intervencija.

Osnovni koncept datih predloga zasniva se na formiranju ambijetalnih celina koje bi doprinele oživljavanju duha mesta i podsticanje boravka i zadržavanja u prostoru, koncipirani tako da očuvaju istorijsku vrednost, uz ponudu novih, atraktivnih sadržaja.

Izložba će biti otvorena do kraja decembra meseca.