Večiti krug

Izložbu pojaseva Etnološke zbirke Narodnog muzeja u Zaječaru „Večiti krug“ svečano je u četvrtak u Domu kulture opštine Novi Bečej otvorio autor izložbe, etnolog i antropolog Dejan Krstić.

 – Cilj izložbe je da pokažemo etnološko bogatstvo istočne Srbije i tradicionalno značenje pojasa u socijalnoj i duhovnoj kulturi kod Srba, jer je Zaječar čvorište raznorodnih etničkih struja – istaknuo je Krstić. Prema njegovim rečima, pojasevi su etno-genetski čitljivi i čuvaju podatke o migracijama koje su se desile i pre nekoliko vekova.

Večiti krug

 – U Zaječar su posle Drugog svetskog rata mnogi doseljenici doneli narodne nošnje svojih predaka, pa pored pojaseva Srba i Vlaha kao prvobitnih stanovnika u zbirci se nalaze i pojasevi regionalnih grupa, kao što su Torlaci, Macaci, Kosovljani itd.

Osnovna funkcija pojasa bila je da drže stomak prilikom radova, služili su i kao dar na svadbama i drugim svetkovinama, a takođe su seksualni simbol, simbol reprodukcije i rađanja i simbol zaštitnog kruga, jer su se na njih stavljale razne amajlije, a svako je morao biti i sahranjen sa pojasom pa je on bio neopohodan i „na ovom i na onom svetu“. Na izložbi su uglavnom predstavljeni seoski pojasevi, ali i gradski koji su kasnije nastali i odlikuju se bogatijim ukrasima (ornamentima) za razliku od seoskih.

 Izložba je pripremana od 2005. do 2011. godine, a  od tada je obišla više od 20 gradova Srbije.

Posetioci izložbe su imali priliku da vide raznovrsne pojaseve i pročitaju objašnjenja o njihovom poreklu, simbolici i tradiciji.

Izložba će biti otvorena do 30.03.2015.g.