26. maja 2017. godine, muzička manifestacija posvećena rodonačelniku srpske solo pesme, Josifu Marinkoviću, ’’Obzorja na Tisi’’- Dani Josifa Marinkovića, proslavila je svoj jubilej,  25 godina postojanja.

Program jubilarnih ’’Obzorja na Tisi’’ počeo je u 18,00 sati na platou ispred Doma kulture opštine Novi Bečej, gde je pred mnogobrojnom publikom i gostima, svečano otkrivena bista našeg sugrađanina, jednog od najvećih srpskih kompozitora s kraja XIX i početka XX veka, Josifa Marinkovića, koja je autorski rad vajara Zorana Ivanovića i Mirjane Družetić Ivanović. Bistu je otkrio kompozitor i profesor na Akademiji umetnosti Novi Sad, Svetozar Saša Kovačević.

U svom obraćanju ovim povodom, Novica Blažin, direktor Doma kulture, istakao je značaj ovog velikana srpske, ali i svetske muzike i potrebu da se velikom kompozitoru oda prikladna počast. Ceremoniju otkrivanja biste uveličao je i hor OŠ ’’Miloje Čiplić” pod dirigentskom palicom Sofije Gurjanov Jegdić, koji je izveo kompozicije Zvonce Josifa Marinkovića i Ova kuća bogata Dimitrija O. Golemovića.

Nakon toga u galeriji Doma kulture ’’Tiska Akademija Akvarela’’ pred mnogobrojnom publikom održana je promocija monografije ’’Obzorja na Tisi” – Dani Josifa Marinkovića, čiji je autor naš sugrađanin Stevan Davidović. Koautor i stručni konsultant monografije je muzikolog Marija Adamov.

Dve stotine stranica, koliko sadrži ova monografija, napisana je kao letopis koji obuhvata svih dvadest pet godina postojanja manifestacije. Monografija sadrži sva imena učesnika manifestacije tokom ovih godina i dokumentovana je brojnim fotografijama učesnika, programa, izdanja….Recezenti ove bogate monografije su književnik prof. dr Spasoje Grahovac, etnomuzikolog i kompozitor prof. dr Dimitrije Golemović i književnik Radovan Vlahović. Na promociji monografije publika je uživala u Josifovoj kompoziciji Oj meseče u interpretaciji Ljubomira Popovića, tenora.

U okviru istog programa promovisan je CD, kao još jedno izdanje koje su iznedrila Obzorja. On sadrži 17 kompozicija sa Pozivnih kompozitorskih konkursa za solo pesmu. Odabir pesama koje su se našle na CD izvršio je prof. dr Dimitrije O. Golemović, a mastering CD-a, Zoran Jerković.

U okviru programa obeležavanja jubileja, u galeriji ’’Selo’’ Doma kulture otvorena je izložba 25. ’’Obzorja na Tisi’’ kao retrospektiva svih dosadašnjih Obzorja….

Autor izložbe je Jelena Pauljev, istoričar umetnosti. Ona je posebnu zahvalnost iskazala Muzeju grada Beograda, Muzeju pozorišne umetnosti Srbije, kao i arhivu Radio televizije Srbije koji su doprineli formiranju bogate postavke ove izložbe. Otvaranje je upotpunila naša mlada sugrađanka Maša Purać, učenica NMŠ ’’Petar Konjović’’ Bečej, ona je izvela kompoziciju Josifa Marinkovića Ala je lep ovaj svet, uz klavirsku saradnju Tine Nikolovski.

Svečano otvaranje 25. ’’Obzorja na Tisi’’ uledilo je u 20,00 sati u pozorišnoj sali, gde je predsednik opštine Saša Maksimović otvorio manifestaciju. Publici se obratila i Marijana Baračkov, predsednik Organizacionog odbora manifestacije, naglasivši da je veliki uspeh ovoliki niz godina, u maloj sredini, daleko od muzičkih centara, održati kontinuitet manifestacije koja je visokog umetničkog nivoa. Tom prilikom su dodeljene i Plakete ’’Josif Marinković”. Ova Plaketa ustanovljena je 1994. godine, a dosad su je dobili svi utemeljivači ’’Obzorja na Tisi’’ i još desetoro muzičkih poslenika koju su dali svoj doprinos manifestaciji. Organizacioni odbor ’’Obzorja na Tisi’’  je odlučio da dobitnici ovogodišnjih priznanja budu: Vera Vitkai Kovač, operska primadona i profesor solo pevanja,  Marija Adamov, muzikolog, Svetozar Saša Kovačević, kompozitor i profesor na Akademiji umetnosti Novi Sad, Miroljub Aranđelović Rasinski, kompozitor, i naši sugrađani, Slavica Kovačev, dugogodišnji sekretar manifestacije i slikar Tibor Nađ.

Vera Vitkai Kovač, primadona opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i dugogodišnji profesor solo pevanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, rekla je da je ovo priznanje za nju veoma značajno kako zbog ’’Obzorja na Tisi’’, tako i zbog samog kompozitora Josifa Marinkovića, istakavši da u Srbiji danas ima prostora za solo pesmu i da treba negovati veštinu interpretacije ove muzičke forme.

Po dodeli Plaketa održan je koncert ’’Darovi Obzorja”, na kome su izvedene solo pesme sa Pozivnog kompozitorskog konkursa za solo pesmu ’’Obzorja na Tisi”- Dani Josifa Marinkovića. Publika je uživala u glasovima Dragane Popović, mecosopran, Ane Aleksić Šajrer, sopran, Ljubomira Popovića, tenor i Predraga Kačavende, bariton, uz klavirsku saradnju Tine Nikolovski. Izvedeno je petnaest solo pesama kompozitora, učesnika konkursa, a to su: Konstantin Babić (Subote mog detinjstva), Zoran Hristić (Amadeus, Amadeus i Blagdanski hleb), Nikola Petin (Predosećanje), Stanko Šepić (Seta), Dejan Despić (Reformator), Jugoslav Bošnjak (Noćna ptica), Dimitrije O. Golemović (Jesenji rastanak), Miloš Raičković (Pesma Gavrila Principa), Vera Milanković (Sreća), Svetozar Saša Kovačević (Peščani sat), Miroljub Aranđelović Rasinski (Snove snivam i Dositejeva staza), Minta Aleksinački (Zarobljena tamničarka) i Milana Stojadinović Milić (Plava pesma).

Ove godine manifestaciju su podržali: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Opština Novi Bečej i Kompanija NIS Gazprom Neft.