Rajko Karišić

23. decembra 2014.g. u galeriji “Selo” Doma kulture otvorena je izložba fotografija Rajka Karišića.

Rajko je našoj publici poznat, jer je nekoliko puta izlagao u Novom Bečeju, 2011.g. se predstavio izložbom fotografija “Hilandarski svetlopisi” i  2013.g. „Korito starog broda u Jerisosu“.

Izložba umetničkih fotografija “Zamandaljena prošlost” odiše lepotom, ali i mistikom.

“……….Motivi na fotografijama: reze, mandali, vrata, brave, katanci ključevi… na prvi pogled deluju kao obične stvari pored kojih prolazimo, gotovo bez razmišljanja, a tek kad se zaglavi ključ, poremeti cilindar, iskliznu vrata počinju nevolje i krenemo da se ozbiljno bavimo problemom, a preko njega, i da uranjamo u njegova dublja značenja, pronalazimo korene, etimologiju, genezu…

Zamandaljena prošlost

Najdublje dokle smo ovoga trenutka dobacili, u pokušaju da malo bolje rasvetlimo ove svakidašnje stvari, ali i ozbiljne fenomene, jeste da smo razumeli da reč vrata dolazi iz sanskrita. Na udaljenosti od 7000 godina shvatamo da pojam vrata ima isto toliko razuđenu paletu značenja, u tom starodrevnom jeziku, koliko i u današnjim manifestacijama, semantici, simbologiji… Pa se tako susrećemo sa fizičkim, zaštitnim vratima, ali i duhovnim vratima (u drugi, bolji svet), vratima uma, vratima srca………” (Dušan Milovanović)

Rajko R. Karišić rođen 1952. godine u Bačkom Dobrom Polju, opština Vrbas.  Diplomirao na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Fotografijom počeo da se bavi u Foto kino klubu „Mašinac“ na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu od 1973. godine.

Do sada imao blizu 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Neke od njih su: Beograd 1998, 2003, 2008, Kotor – 2005, Pale – 2007, Novi Sad, Vrbas, Kula, Kikinda, Sirogojno, Petrovac na Mlavi, Negotin, Zaječar, Niš 2010., Čigota – Zlatibor 2003. , 2011. , Moskva – 2010. u okviru VIII Međunarodnog bijenala fotografije, Novi Bečej – 2011.), i na preko sto kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Zamandaljena prošlost

Nosilac je visokog zvanja Kandidat majstor fotografije Foto saveza SCG. Član je UPIDIV-a (Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine) od 1998. godine, ULUV-a (Udruženja likovnih umetnika Vrbasa) od njegovog osnivanja kao i ULUPUDS (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije).

Rajko Karišić je do sada realizovao preko 50 autorskih fotomonografija i aktivno je učestvovao u izradi preko deset drugih monografija.