A Művelődési ház multifunkcionális termének ünnepi megnyitója

Szerdán, 2017. 12.27-én a Törökbecse önkormányzatát meglátogatta Vladan Vukosavljević, a Szerb Köztársaság művelődési és információs minisztere. Látogatásának oka a Törökbecse községi Művelődési ház felújított földszintjének, valamint a felújított milosevói Gabona raktár ünnepi megnyitója volt.

A Szerb Köztársaság művelődési és információs minisztériuma 56.763.000,00 dinárral támogatta a törökbecsei önkormányzat “ Múlt a jelenben, mint a jövő záloga” c. projektjében előlátott felújításokat, a “Városok a célpontban – 2016.” programjának keretén belül.

A két említett létesítmány mellett a projekt magába foglalja a milosevúi Bánsági Kultúrközpont Galériájának és könyvtárának átalakítását, a törökbecsei Népkönyvtár feljáró lépcsőjének és kerítésének felújítását, a milosevói Žeravica traktormúzeum belső területének rendezését, valamint a régi Törökbecse Takarékpénztár épülete egy részének az ún. Kulturális inkubátorba alakítását.

Vukosavljević művelődési miniszter látogatása során kijelentette, hogy Törökbecse község ténylegesen megérdemelte a “város a célpontban” titulust és rámutatott az ilyen projektek jelentőségére, megjegyezve, hogy a „Városok a célpontban“ fogalma nagyon fontos, mert a kulturális politika decentralizálásának elvét élénken alkalmazza, amelyre a Minisztérium határozottan elkötelezett. A művelődési minisztérium célja, hogy ösztönözze, felhatalmazza, továbbá jelentős anyagi és technikai támogatást nyújtson a kisebb közösségeknek. Ezúttal felkérte az egyéb önkormányzatok elnökeit és a művelődésben dolgozókat, hogy látogassanak el Törökbecsére.

A Törökbecse községi Művelődési ház 20 millió eurót kapott a művelődési minisztériumtól és 2 millió dinárt a törökbecsei községétől, amennyit az épület földszintjének felújításába fektettek. A Művelődési ház egy új multifunkcionális csarnokkal rendelkezik, korszerű felszereléssel, kiállítótérrel, két irodával, egy új konyhával.